top of page
DSC03752.jpg

Svijet plesa se danas sastoji od mnogo plesnih stilova, ali bilo da učite hip-hop, suvremeni ples ili jazz, uvijek postoji nešto što možete naučiti na satovima baleta što možete uključiti u svoje druge tehnike. Balet pruža temelj za sve ostale stilove plesa i smatra se najzahtjevnijim i najdisciplinarnijim oblikom svih plesova. Jednim solidnim temeljem baleta, plesači koji su trenirali balet mogu prenijeti svoje vještine u jazz, moderni ples, ili bilo koji drugi stil koji oni odluče pohađati. Čak i u slučaju nekih stilova plesa koji zahtijevaju slobodniju tehniku, kao primjerice hip-hop, poznavanje suprotne tehnike ojačati će kvalitetu koraka i stvoriti svestranijeg plesača. To je razlog zbog čega je današnji međunarodni trend poticanje plesača na dodavanje satova baleta kao dio plesnog plana nastave jer tako povećavaju sposobnost izvođenja svih vrsta plesa.

U nastavku su neke od mnogih vrijednosti koje balet pruža plesačima bilo kojeg stila:

 

- Razvija snagu i fleksibilnost kroz stilizirane i kontrolirane korake i pozicije, što u krajnjem slučaju pomaže stvoriti jednog usredotočenog, uravnoteženog, odmjerenog i fizički gracioznog plesača.

- Zahtjeva jaku fizičku i mentalnu kontrolu.

- Poboljšava fleksibilnost, držanje i ravnotežu.

- Dozvoljava veću kontrolu i svijest o tijelu

- Učvršćava gležnjeve, noge, kralježnicu, naročito u području trbuha i donjeg dijela leđa i rad stopala dobiva preciznost i brzinu.

-Oblikuje držanje, estetsku ljepotu linije i gracioznost.

- Zbog svojih linearnih pokreta, naglašava oblik, rastezanje i lakoću tijela.

- Njegova građevna tehnika ima određeni oblik i opći nacrt nastave koji razvija suradnju obiju strana tijela.

- Trenira muzikalnost plesača i osjećaj za ritam i vrijeme, jačajući njegovu sposobnost za razumijevanje raznih kvaliteta pokreta u tijelu i prilagođavanje složenijim ritmovima u drugim stilovima.

bottom of page