top of page

Ples se temelji na idealima poštovanja i zasniva se na dugogodišnjim tradicijama i kodeksu ponašanja koji se prenose na satovima plesa sve do današnjeg dana. Zovemo ih „bonton na plesnom satu”. Ne samo da je plesni bonton prihvaćen kao znak poštovanja prema učitelju, drugim učenicima i prema plesnoj umjetnosti, nego je potreban kako bi se razvila plesna tehnika i napredovalo u svim pokretima, koracima i kombinacijama od kojih se sastoji sat. Međutim, bez obzira na njihovu važnost, ovaj kodeks ponašanja se rijetko poučava u kombinaciji sa strogim vježbama koje se zadaju na satu.

Mi u DanzArtu smo uvjereni da se na plesni sat treba gledati kao na ritual koji se  mora cijeniti te mu se mora pristupiti na isti način kako profesionalni plesači pristupaju plesanju pred publikom. Također, vjerujemo da uzimanjem te tradicije u obzir pomažemo učitelju da bolje odradi svoj zadatak i omogućujemo mu atmosferu u kojoj je lakše sustavno poučavati.

Imajući taj cilj na umu, DanzArtov tim želi s vama podijeliti bonton plesnog sata koji se može primijeniti i izvan plesnog studija.

Napredujmo u plesu skupa! Učinimo to najboljim plesnim iskustvom! Stvorimo najbolju verziju sebe!

DanzArt je prijateljsko mjesto  koje pruža dobrodošlicu, gdje nema prostora nepristojnosti i  osuđivanju. Naša je filozofija je da se kod nas SVATKO kad uđe u studio osjeća ugodno i dobrodošlo i da iskusi radost i druženje kroz ples. Kako bismo to omogućili,  molimo naše drage članove i posjetitelje da imaju na pameti sljedeći

BONTON NA PLESNOM SATU

 • pristojnost ništa ne košta, a jako je vrijedna osobina, to je cvijet humanosti. Slobodno primijenjujte osnovna pravila pristojnosti kad dolazite u studio ili odlazite: OSMIJEH, BOK, MOLIM, HVALA, ZBOGOM, OPROSTI

 • Pristojno ponašanje je besplatno, kao i  ljubaznost. Takvo ponašanje odražava brigu za druge i poštovanje prema sebi. Poštujte druge i budite pažljivi prema učiteljima i drugim plesačima.

 • Pokušajte stići na vrijeme. Vježbe zagrijavanja i na štapu služe tome da se tijelo zagrije postepeno i sigurno. Učenik koji propusti početne vježbe – npr. plié i tendu riskira ozljede jer se satu priključuje kad se izvode napornije vježbe.

 • Ako zakasnite, uđite što brže i diskretnije. Nemojte ući usred vježbe jer to ometa učitelja i vaše kolege plesače. Pričekajte da kombinacija završi i glazba stane kako biste ušli i našli pogodno mjesto da se zagrijete i sudjelujete. Nemojte stati tamo gdje ćete nekoga tko je došao na vrijeme ometati u učinkovitoj i pravilnoj vježbi.

 • Dobar plesni sat odiše ljubaznošću i mirom. To je vrijeme kad se trebamo koncentrirati na učitelja i na vlastito tijelo kako bismo radili na svojim vještinama. Na satu dajte potpunu pažnju svom učitelju. Razgovor, tračeve i smijuljenje svedite na minimum, jer se to može protumačiti kao nepoštovanje i može smetati vašim kolegama plesačima i stvoriti im nelagodu. Neka vaši pokreti pričaju i neka poruka bude lijepa.

 • Uobičajeno je da se učitelja ukratko izvijesti o bilo kakvim ozljedama koje vas sprečavaju da napravite neki konkretan pokret.

 • Nemojte jesti ni žvakati žvakaću gumu na satu.

 • Pokušajte ne izlaziti sa sata ili sjediti jer je preteško ili se osjećate frustrirano To se smatra nepristojnim i može omesti nekoga. Ako morate izaći iz studija ili otići ranije, javite se učitelju prije i zatim izađite što brže i diskretnije možete.

 • Budite spremni na početak vježbe. Pogotovo u baletu, na učeniku je da bude u tradicionalnoj poziciji za početak vježbe (bras bas) prije nego što započne vježba. To učeniku daje prostora da razmisli o koncentraciji i tehnici. Nemojte dopustiti da vas učitelj i ostatak dvorane čeka jer to je traćenje dragocjenog vremena sata.

 • Zadržite postavljeno držanje kroz cijeli sat i pružite svojem tijelu vrijeme potrebno da izvježba svoje najbolje poravnanje. Učitelji postavljaju sat da bi vam pomogli zagrijati tijelo i poravnati se kroz određene sekvence. Ako se između vježbi na štapu i sredini raspustite, poništit ćete velik dio napretka koji ste postigli za vrijeme sata.

 • Govor tijela je nevjerojatno važan na bilo kojem plesnom satu. Učitelji plesa stalno čitaju govor tijela učenika kako bi im dali posebne upute. Ako stojite s prekriženim rukama, obješeni, naslonjeni na štap ili sjedite, učitelj će misliti da vam je dosadno, ili da ste loše volje ili nezainteresirani. Ako učitelj može stajati cijeli sat, možete i vi. Ako vaš učitelj može sakriti svoj umor, možete i vi.

 • Pokušajte obratiti pažnju na svaku, pa i najmanju stvar koju kaže učitelj. Ispravke koje su upućene drugima mogu biti korisne i za vaš napredak.

 • Bez obzira na sve drugo što radite, nemojte da vas učitelj vidi kako zijevate na satu. To se smatra izrazito nepristojnim. Svi znamo da je to povezano s nedostatkom kisika, ali zijevati dok učitelj pokazuje vježbu, daje ispravke ili objašnjava nešto šalje najgoru moguću poruku.

 • Budite pažljivi u svakom trenutku, pogotovo dok čekate svoj red. Ako se izmijenjujete da biste izveli vježbu, ne pričajte, ne visite na štapu i ne sjedite između kombinacija. Obratite pažnju dok je red na drugim polaznicima da izvedu korake.

 • Ispravke primite s pozitivnom stavom. Individualne ispravke su pozitvna pažnja vašeg učitelja i dio su učenja. Jedini način da razvijete svoje vještine je da vas se ispravlja. Koliko god da vas to frustrira, samo kažite “hvala” - to je uvijek lijepo čuti. Primite ispravke sa stilom i osmijehom. Pokušajte primijeniti uputu odmah kako bi vas učitelj mogao dalje uputiti.

 • Razvijte svijest o prostoru i pokažite to. Naučiti plesati u nekom ograničenom prostoru je jednako važno kao pružiti stopalo, dići nogu i razviti osjećaj fluidnosti u vašem port de bras-u.

 • Na sredini ili u dijagonalama, kad je kombinacija gotova, ispravno je da prvo potrčite naprijed, a onda ustranu i to što prije, kako biste omogućili sljedećoj grupi plesača da dotrče na mjesto. To će vam pomoći da izbjegnete sudaranja i da sat teče dalje.

 • izbacite riječi NE MOGU iz svog vokabulara. Redovito pohađanje satova i vježba je jedini način da unapijedite svoje plesne vještine. To nije ni zamišljeno lako. Satovi i ispravke su tu da bi bile izazov. U redu je pogriješiti. Nije u redu odustati.

 

 • Nemojte gledati sat. Kad gledate sat, šaljete učitelju poruku da vam je dosta sata i da iščekujete kraj. Čak i ako se ne osjećate tako, tako se čini. Ostanite angažirani cijeli sat.

 • Plješčite ljudima koji pokazuju vježbu i ohrabrujte druge na satu. Ako vidite da netko učini nešto sjajno na satu, recite mu! Ako vam se sviđa učiteljeva koreografija, izrazite to! Satovi ne bi trebali biti prostor za negativnu energiju. Podijelite trenutke kad vas netko istinski nadahne. Svima ćete uljepšati dan i ta će vam se pozitivnost vratiti.

 • Nikako ne poučavajte svoje kolege plesače! Ako oni imaju pitanja, savjetujte im da pitaju učitelja – naposljetku, on je zato tamo.

 • Nakon što napravite révérence i na taj način pozdravite učitelja, zaplješčite mu prije nego što napustite studio. Pljeskanje nakon sata je odraz poštovanja prema učitelju i njegovom vođenju sata.

 • Svaki put vježbajte kao da nastupate pred publikom.

 • Ostanite skromni i budite ljubazni. Ohrabrujte svoje kolege plesače. Razmišljajte što možete učiniti da se svi oko vas na satu i vi bolje osjećate.

bottom of page