top of page
Cedevita_Balet.00_01_18_16.Still007.jpg

Balet se podučava kao praksa koja se sastoji od “pozicija” i tradicionalnih koraka u skladu s glazbom, što skoro svatko može početi učiti i to označava početak svijesti o tijelu, kontroli mišića, kao i snažnog, uravnoteženog, fizičkog držanja. Programi treninga će gotovo sigurno promijeniti način stajanja i držanja tijela, jer će se naučiti držati glavu uspravno, kralježnicu i kukove ispravno, prenošenje ispravne težine na noge, poboljšanje ravnoteže, koordinacije i fleksibilnosti, te lako i elegantno kretanje.Balet je izazovna i zadovoljavajuća disciplina tijela koja razvija koordinaciju i mentalnu oštrinu kao i sluh za glazbu. Koristan je za bilo koji uzrast i on je siguran oblik vježbanja, čije mnoge prednosti uključuju jačanje mišića, izgradnju kardiovaskularne izdržljivosti i potencijal za povećanje fleksibilnosti. Apsolutna korist uključuje saznanje o držanju, ispravnost držanja i opće fizičko poboljšanje. Zahvaljujući izometričkim tehnikama koje se upotrebljavaju u vježbanju baleta, učenici svih uzrasta razviju dugačke, ali jake ruke i noge, te nauče upotrebljavati težinu tijela u pravcu gravitacije koja također ojačava mršavo muskularno tkivo.

Što se tiče emocionalnih i spoznajnih prednosti dokazano je da učenje baleta usmjerava učenike na razvijanje vještine odlučivanja i agilnosti, te pomaže izgraditi samopouzdanje. Balet također povećava gracioznost i disciplinu njihovih kretnji i potiče sklonost prema izvrsnim organizacijskim vještinama, razvija impresivnu razinu koncentracije, vrhunsko razumijevanje obaveza, umjetnosti i kreativnosti, sklonost prema samoizražavanju, iznimni fizički trening i zamjetan razvoj suradnje i svijest o drugim vještinama.

Učenje baleta dodatno stimulira um u timeu što pojačava kapacitet pamćenja, vještine sekvenciranja i osjećaj sebe u prostoru – prostornu i kinestetičku svijest – zahvaljujući primjeni nizanja koraka zajedno, okretaja i promjena razine, vraćanja i kretanja natraške, sve ono što može također uvelike pomoći disleksiji.

bottom of page